Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

      

Gewone zeehond
(Phoca vitulina)
 Herkenning
In Nederland wordt de Waddenzee bewoont door twee soorten zeehonden. De gewone zeehond en de grotere grijze zeehond. De gewone zeehond is al langer een bewoner van de Waddenzee terwijl de grijze zeehond pas sinds de jaren 80 gezien wordt. Deze populatie is in de tijd uitgegroeid tot een 1000 tal. De gewone zeehond is algemener. Met een aantal 3200 dieren is het de bekendste zeehond, wat de naam al doet vermoeden.
De gewone zeehond heeft een grijze huid met vaak donkere vlekken. De jonge dieren zijn zandkleurig. Over het algemeen worden de mannetjes (maximaal 1.90m) groter dan de vrouwtjes ( maximaal 1.55m).

Voortplanting
Wanneer de gewone zeehond ongeveer 3-4 jaar oud zijn, zin ze geslachtsrijp. Ze zijn dan klaar om te paren. De paartijd begint in juli. De draagtijd is vrij lang. Pas in juni of juli wordt het jong geboren. Meestal is dit er 1 maar soms kan het voorkomen dat een zeehond twee jongen werpt. De jongen kunnen vrijwel meteen al zwemmen. Met 10 kg en een lente van 70-90 cm zijn het behoorlijke baby's. Het vrouwtje zorgt nog tot 6 weken voor het jong. In die tijd zal het gewicht van het jong wel 2 keer zo groot worden.

Voedsel
Vis, schelpdieren, kreeftachtige, inktvissen.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema