Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     
Goudhaantje
 

 

Goudhaantje
(Regulus Regulus)
 
Kenmerken
Het goudhaantje is een enorm druk en klein vogeltje. Hij wipt constant van het ene takje naar de andere. Wanneer je toch een glimp van hem opvangt is vooral de geelkleurige streep op de kruin duidelijk te zien. Daarnaast vallen vooral de geelgroenige staart en vleugelveren op. De borst is grijs en de rug groengeel. Het snaveltje is klein en vrij dun.
Het goudhaantje is samen met het vuurgoudhaantje de kleinste vogel van Nederland. De laatste lijkt erg op het goudhaantje maar heeft een oranje streep over de kruin. Het geluid van het goudhaantje is erg hoog en schriel en duidelijk te herkennen.

Broedgedrag
Vaak broedt het goudhaantje in dichte naaldbomen of coniferen. In het komvormige nest worden vanaf midden april 7 tot 11 kleine witte eitjes gelegd. Het vrouwtje broedt in ongeveer 15 dagen de eitjes uit waarna de jongen nog voor 17 tot 21 dagen worden verzorgt. Vaak worden er twee broedsels per jaar gelegd.

Voedsel
Insecten en spinnen.

Trekgedrag
Het goudhaantje is zowel een trek als standvogel. Een deel wil wel eens weg trekken in strengere winters. Meestal blijven de goudhaantjes in Nederland.
 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema