Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 

Grasklokje
 (Campanula rotundifolia)


Kenmerken
Het grasklokje is een fragiele plant met dunne steeltjes en een weinig "volle" aanblik. De plant wordt maximaal 50 centimeter hoog blijft vrij smal. De bloeitijd is van juni tot in september
 
Bloemen
De paars blauwe bloemen lijken wel wat op klokjes. Ze hebben altijd 5 blaadjes met daarbinnen duidelijk de lange stamper te zien. De knoppen van de bloemen staan meestal rechtovereind maar naarmate de bloem ouder wordt begint deze vaak te hangen. De kelkblaadjes aan de basis van de bloem zijn opvallend smal en lopen spits toe.

Bladeren
Het grasklokje lijkt wel 2 soorten blaadjes te hebben. De ondersten zijn rond tot ovaal met een gekartelde rand, terwijl de bovenste blaadjes langwerpige en smal zijn en een gladde rand hebben.  

Standplaats
Een goed doorlatende grond is een must voor het grasklokje. Alleen op zand en op enkele andere open gronden doen ze het goed. Op andere gronden komt dit fragiele plantje nagenoeg niet voor. De standplaats moet zonnig zijn en redelijk droog.

Verspreiding
In Nederland is het grasklokje geen algemene soort. Vooral in het oosten van Nederland op de zandgronden en in de duinen van Texel kun je deze soort aantreffen


Rode Lijst

Deze soort staat op de Nederlandse rode lijst. In Nederland maar ook BelgiŽ gaat de soort helaas achteruit.


 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema