Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     





 









Grasmus
(Sylvia communis)
 


Kenmerken
De Grasmus is een 13 tot 15 centimeter groot vogeltje. Het mannetje heeft een duidelijk grijze kop, witte baard en bruine vleugels. Het vrouwtje is overwegend bruin gekleurd en heeft ook een iets minder witte baard. Ze hebben een krachtig lichaam en een opvallend lange staart. De poten zijn geelbruin. 

Broedgedrag
Ze broeden in een landschap dat open is met struiken en hagen. Per legsel worden er 4 tot 5 eieren gelegd. Ze broeden twee keer in een jaar tussen april en juli. Het nest bestaat uit een mooi kommetje van stengels onder in een struik, bij voorkeur een doornstruik.

Voedsel
Het voedsel van de Grasmus bestaat voornamelijk uit insecten die ze zoeken op bladeren. In de herfst eten ze ook wel bessen en zaden.

Trekgedrag
De Grasmus is een echte zomergast. Hij is van april tot oktober in Nederland te vinden. De rest van het jaar zit hij ten zuiden van de Sahara.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema