Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     











 









Grauwe klauwier
 (Lanius collurio)
 


Kenmerken
De Grauwe Klauwier is een trekvogel die in ons land is van mei tot september. Hij is kleiner dan de spreeuw. De tekening op de kop van het mannetje lijkt op die van de klapekster. De jonge vogels zijn aan de onderkant en bovenkant tamelijk donker geschubd.

Broedgedrag
Ze bouwen een nest op 1 tot 3 meter hoogte in bomen gebouwd. Ze leggen maar één keer per jaar eieren. Dit doen ze tussen mei en begin juni. Er worden dan 5 of 6 gekleurde eieren gelegd. Het vrouwtje broedt hier 14 tot 16 dagen op. Zij wordt dan door het mannetje gevoerd en soms afgelost. Daarna vliegen de jongen na 12 tot 16 dagen uit, maar worden nog zeker 3 tot 4 weken door beide ouders gevoerd.

Voedsel
Het voedsel van deze vogel bestaat uit insecten, hagedissen en knaagdieren op de grond.

Trekgedrag
Hij komt in heel Europa voor als broedvogel, behalve in het westen van Groot-Brittannië en het noorden van Scandinavië. Overal teruglopend in aantal. Komt het meest voor in weiden en velden met struiken en hagen. Hij geeft de voorkeur aan enigszins verwilderde, droge, zonnige hellingen met doornige struiken en veen- en heidegebieden. Het is in Nederland een zomervogel. In het najaar trekken deze vogels weg.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema