Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       



 













 









Grijze zeehond
(Halichoerus grypus)
 



Herkenning
De grijze zeehond is groter dan de gewone zeehond. De grijze zeehond is in staat om rustig vanuit de Waddenzee naar Engeland te zwemmen en vervolgens weer terug. De grijze zeehond zoals op de foto (Ecomare - Texel) is grijs, donkerbruin tot zwart van kleur met onregelmatige vlekken. Ze hebben een kop die lijkt op die van een hond, alleen de  uitstekende oren ontbreken. Ze worden tot 330 centimeter lang en 350 kg zwaar. De vrouwtjes zijn een stuk kleiner dan de mannetjes. Ze zijn in staat tot 100 meter diepte te duiken. Mannetjes worden tot 30 jaar oud, terwijl de vrouwtjes wel 45 jaar oud kunnen worden.

Voortplanting
In de paartijd eten de dieren niets. Soms eet een mannetje dan tot 6 weken helemaal niet. De vrouwtjes keren jaarlijks terug naar hun voortplantingsgebied. Ze paren zowel op het land als in het water en de paring duurt tot 45 minuten. Na een draagtijd van 11,5 maand worden de jongen in de wintermaanden geboren. De vrouwtjes zoeken dan rustige zandstranden of droge zandruggen op in de Waddenzee om te bevallen. De jongen worden geboren met een dikke witte vacht. Bij de geboorte zijn de jongen 90 tot 105 centimeter lang en gemiddeld ongeveer 15 kg zwaar. De witte vacht verdwijnt na circa 2 tot 3 weken. De moeder maakt vette melk aan waardoor het jong 1,5 tot 2 kg per dag aankomt.  Het jong wordt 16 tot 21 dagen gevoed door de moeder. Daarna verlaat de moeder het jong. Als het jong 30 tot 35 dagen oud is gaat het pas zelf op zoek naar voedsel.

De vrouwtjes zijn pas na 4 of 5 jaar geslachtsrijp. Mannetjes echter pas na 6 jaar.

Verspreiding
Deze zeehonden komen voor lans de kusten van de Noord Atlantische Oceaan. In de Oostzee, bij IJsland, Noorwegen tot bij Groot-BrittaniŽ en bij Noord-Oost Canada kun je ze aantreffen. In de Noordzee kun je de meeste grijze zeehonden vinden rond de Schotse eilanden. Op de Nederlandse wadden leven twee kolonies met grijze zeehonden. De ene groep tussen Terschelling en Vlieland en de andere ten westen van Texel.

Voedsel
Grijze zeehonden eten vooral vis, zoals zalm, schelvis, zandspiering, kabeljauw, koolvis, platvissen, schaal- en weekdieren. Een enkele keer eten ze inktvis of een vogel. Ze eten ongeveer 5 tot 6 kilo per dag.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema