Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     Groot Koolwitje
(Pieris brassicae)


Kenmerken
Het Groot Koolwitje is een kenmerkend witte vlinder en een veelgeziene verschijning. De zwarte vlek op de bovenkant van de voorvleugel loopt langs de rand van de vleugel naar beneden tot voorbij de zwarte vlek op het midden van de voorvleugels. Het vrouwtje heeft twee zwarte vlekken op de bovenkant van de voorvleugels, het mannetje niet.

Voorkomen
Het Groot koolwitje komt overal voor. Je kunt ze aantreffen in tuinen, langs bosranden, op akkers en minder vaak op bloemrijke weilanden. In sommige jaren vertonen ze trekgedrag.

Rups
De eitjes van deze vlinder zijn geel en hebben de vorm van een fles. De vlinder legt deze vrijwel alleen op koolsoorten. Ze leggen de eitjes aan de onderkant van het blad in groepjes. De Rupsen worden tot 40 mm lang. Ze zijn geel met zwart gekleurd.

Waardplanten
De waardplant van deze vlinder zijn kruisbloemigen, bij voorkeur gekweekte kool.

Weetjes
Per jaar kan het Groot Koolwitje drie generaties voortbrengen. De eerste generatie is minder groot als de laatste generatie. Dit komt door de afzetting van minder eitjes bij de eerste generatie en meer eitjes bij de laatste generatie.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema