Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     





 

 









Grote bonte specht
(Dendrocopos Major)
 


Kenmerken
De grote bonte specht is een van de drie bonte spechten in Nederland. We kennen de kleine bonte specht, middelste bonte specht en de grote bonte specht waarvan de laatste de grootste is met ongeveer de grootte van een merel. Ze zijn duidelijk te herkennen de zwart, rode en witte kleuren. Met wat fantasie is aan de zijkant van de kop een X te herkennen. Het mannetje heeft een rode vlek achterop het hoofd. Het vrouwtje heeft deze vlek niet. Meestal hoor je de bonte specht voordat je ze ziet aan het korte geroffel of de hoge korte roep (kiek) als ze worden opgejaagd. De bonte specht komt bijna in elk soort bos voor. Soms zie je ze zelfs midden in de stad waar een rij oude grote bomen staat.

Broedgedrag 
Alle spechten zijn holenbroeders, ze broeden in een oud hol of een zelf gemaakt hol. De 5-7 eieren worden in april/mei gelegd en meestal door het mannetje uitgebroed. Na een broedperiode van 10-12 dagen worden de jongen nog zo'n 20-25 dagen door de ouders verzorgt.     

Voedsel
In de zomer is het voedsel voornamelijk insecten en andere kleine diertjes die tussen het hout worden gepikt. In de winter bestaat het voedsel uit zaden. Vooral de zaden uit dennenappels. Ze maken dan vaak gebruik van zogenaamde smitsen. Dit zijn bepaalde plaatsen waar de specht de dennenappels open kraakt.

Trekgedrag
Onze bonte spechten blijven in de winter voor het grootste deel in ons land. Pas in heel strenge winters willen ze wel eens gaan trekken.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema