Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       

 

Grote brandnetel
 (Urtica dioica)


Kenmerken
Wie kent deze plant niet, wellicht heeft bijna iedereen weleens die vervelende jeukende bultjes opgelopen bij het aanraken van de steel of het blad.
In Nederland kennen we 2 soorten brandnetels, de kleine en de grote brandnetel.
Beide hebben ze de vervelende eigenschap dat ze jeukende bultjes kunnen veroorzaken. De grote brandnetel is verassend genoeg de grootste van deze twee. Ze kunnen ruim 2 tot soms wel 4 meter hoog worden.
De brandnetel is een vaste plant die in de grond verankerd staat doormiddel van wortelstokken. Dankzij deze wortelstokken kunnen deze planten in vrij korte tijd flink uitdijen en grote groepen vormen. Wanneer de plant uit de grond wordt getrokken wordt de wortelstok soms compleet mee getrokken en daarmee ook meerdere planten die eruit zijn ontstaan.

Bladeren

De grote brandnetel heeft driehoekige bladeren met een hartvormige basis. De rand van het blad is gekarteld. Zowel de steel als het blad is rijkelijk voorzien van brandhaartjes die voor de jeuk zorgen bij aanraking. Het blad heeft een duidelijke nerfstructuur.

Bloemen
De bloemen van de grote brandnetel bestaan uit een naar beneden hangende bloeiwijze met een lichtgroene bloeikleur. De ''bloeitrosjes' worden zo'n 5 centimeter lang. De grote brandnetel is tweehuizig en kent zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen.

Standplaats
De grote brandnetel houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. De grond moet bij voorkeur vrij voedselrijk zijn. Vaak staan ze in humeuze gronden langs bosranden maar ook bermen en andere plekken.

Verspreiding
De brandnetel is een erg algemene plant en komt dan ook in heel Nederland voor. Ook in Europa is de plant zeer algemeen en komt bijna overal voor.

Weetje
De brandnetel kan in veel producten worden gebruikt. Er wordt bijvoorbeeld thee van getrokken, soep van gemaakt, het wordt gebruikt in brandnetelkaas (erg lekker).
Het aftreksel kan worden gebruikt als bemesting.
 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema