Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 

Grote lisdodde
 (Typha litifolia)


Kenmerken
De grote lisdodde is een grote oeverplant die een hoogte kan bereiken van ruim 2 meter. Het is een zeer bekende plant die vooral opvalt door de zogenaamde sigaren.  De stengels zijn stevig waardoor de plant ook bij veel wind overeind blijft staan. De belangrijkste manier om zich te vermeerderen is doormiddel van de wortelstokken waarmee de plant zich verankerd in de bodem. De plant kan zich op deze manier flink uitbreiden in vrij korte tijd.
 
Bloemen
De grote lisdodde heeft geen echte bloem maar een bloeiaar. De donkerbruine bloeiaren kunnen ruim 20 centimeter en zo'n 3 cm breed worden. Na de bloei vormt zich het zaad en pluist de aar uit. In de wind kunnen deze pluizen mee worden genomen, wat een belangrijke methode is om zich te vermeerderen.

Bladeren
De erg lange dunne bladeren zijn grijzig groenblauw  van kleur en worden zo'n 3 cm breed.

Standplaats
De lisdodde kan in vrij diep water staan, tot ruim 1 tot 1,5 meter. Het liefst staan ze in wat modderige bodem maar komen ook in wateren voor met wat stevigere bodem. De bodem moet redelijk voedselrijk zijn in water dat niet te snel stroomt. Vooral in vennen doen ze het erg goed in verband met het voedselrijke en wat zurige water. Zowel in zon en schaduw doen ze het goed.

Verspreiding
In Nederland is de grote lisdodde een algemeen soort, hoewel ze wel beschermt zijn. Ook in BelgiŽ en de rest van Europa (behalve het uiterste noorden) is de soort algemeen.

Rode Lijst

Deze soort staat  op de Nederlandse rode lijst maar staat wel op de lijst van beschermde plantensoorten.

Weetjes
De grote lisdodde wordt samen met riet gebruikt als waterzuiverende plant in zogenaamde helophytenfilters.
Enkele andere namen voor de grote lisdodde zijn onder anderen rietsigaar en lampenpoetser. De laatste naam is afgeleid van het feit dat de bloeiaren ook wel werden gebruikt als schoonmaakgereedschap.


 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema