Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     











 









Grote mantelmeeuw
 (Larus marinus)
 


Kenmerken
Van alle meeuwen die ons land kent is de grote mantelmeeuw het grootst. Hij is makkelijk te onderscheiden van de zilvermeeuw door de veel donkerdere bovenkant van de vleugels. Daarnaast is hij een flink stuk groter. Met zijn 70cm is hij ook een flink stuk groter dan de kleine mantelmeeuw. Deze is ongeveer zo groot als de zilvermeeuw. Let op de onderste foto van de mantelmeeuw op de boot en je hebt een beetje een gevoel van het formaat. De jongen van de grote mantelmeeuw zijn makkelijker te verwarren met de jongen van de zilvermeeuw. Ze zijn wat donkerder en groter maar het verenpak heeft veel weg van elkaar. De grote mantelmeeuw staat op de rode lijst.

Broedgedrag    
De grote mantelmeeuw broedt pas sinds 1993 in Nederland. Het aantal broedparen gaat de laatste tijd langzaam omhoog. Met ongeveer 20 broedparen is het niet veel. Grote nesten worden gebouwd van planten en zeewier. Hierin wordt 1 keer gebroed in het jaar. Meestal worden er zo'n 2 of 3 eieren gelegd.

Voedsel
Krabbetjes, vis en vele andere waterdiertjes. Afval van de mens zoals visresten,patat enz. Soms stelen ze eieren van andere soorten meeuwen uit het nest.       

Trekgedrag
In de winter bezoekt een groot aantal grote mantelmeeuwen Nederland. Vooral rond de kust van de Waddenzee worden ze in grote aantallen gezien als wintergast. In de zomer blijft een groepje over om te broeden. Rond het IJsselmeer en op Terschelling zijn dan de grootste aantallen te vinden.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema