Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

      

Grote roodoogjuffer
 (Erythromma Najas)
 

 

Kenmerken
Deze juffer heeft duidelijke rode ogen. Het mannetje is voornamelijk blauw en het vrouwtje groenig. Kenmerkend is het donkere achterlijf met het zwart op de bovenkant van de segmenten. Deze juffer wordt ongeveer 35 tot 36 mm groot.

Voorkomen
Je kunt hem waarnemen van begin mei tot half september. Grootste aantallen zijn in juni. Je kunt ze aantreffen bij stilstaande wateren, meestal met drijvende planten.

Voortplanting
Het leggen van de eieren vindt plaats in juni en juli. Het mannetje en het wijfje dalen bij het leggen gezamenlijk langs staande stengels van fonteinkruid of plomp omlaag, waarbij het wijfje de eieren in de stengel prikt, heen en weer in scherphoekige zigzagrijen. Ze dalen daarbij ook wel onder water omgeven door een grote luchtbel, maar dan niet verder dan circa 50 cm. Ze blijven maximaal tot 25 minuten onder water. Dikwijls gebruiken verschillende paartjes tegelijk eenzelfde stengel. Wanneer het eierleggen op drijvende stengels plaatsvindt, zit het mannetje horizontaal op het blad.  Dikwijls verlaat het mannetje het wijfje bij het onder water duiken.

 

 
   
     
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema