Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 

Grote wederik
 (Lysimachia vulgaris)


Kenmerken
De grote wederik is familie van de overbekende puntwederik die we natuurlijk allemaal kunnen vanuit de tuin. Ook de grote wederik wordt in tuinen gebruikt hoewel veel minder. Het is een redelijk grote plant met een maximale hoogte van ongeveer 1,5 meter.
De plant kan in vrij korte duur fors uitbreiden doormiddel van de ondergrondse uitloper die we ook kennen van de herfstaster.

Bloemen

De gele bloemen bestaan uit 5 gele blaadjes die aan de basis lichtbruin kleuren. Ze vormen vaak driehoekige rechtopstaande "trossen". Elke bloem heeft een duidelijke steeltje.

Bladeren
De groene langwerpige bladeren zitten meestal met 3 of 4 blaadjes op dezelfde hoogte op de stengel waardoor ze een soort krans vormen om de stengel. De diepe nerven in het blad zijn duidelijk zichtbaar.

Standplaats
De grote wederik is niet heel kieskeurig maar houdt niet van kleigronden. Op een zonnige standplaats met een arme tot redelijk voedselrijke grond doet de grote wederik het goed. Met name op vochtige gronden voelen ze zich erg thuis.

Verspreiding
In Nederland en BelgiŽ is de grote wederik een algemeen soort. Langs de kusten zijn ze wat minder algemeen, wat met name komt door de grondsoort.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema