Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     











 









Grote zaagbek
 (Mergus merganser)
 


Kenmerken
De grote zaagbek is de grootste van de zaagbekken. Ze hebben een sterk gehaakte snavel met kleine tandjes (de gezaagde bek). Het mannetje is wit met zwart met een groene kop en een lange donkerrode snavel. Aan het eind van de snavel heeft de zaagbek een haak. Het vrouwtje is grauwer van kleur met een bruine kop en een grijs lichaam. 

Broedgedrag
Ze bouwen hun nest meestal in een boomholte bij het water of in de heide, tussen stenen
of in een gat in de oever. Ze leggen één keer per jaar 8 tot 11 eieren. Dit doen ze in april tot juli.

Voedsel
Het voedsel van de Grote Zaagbek bestaat uit vis, wat ze vangen door onder water te duiken. De grote zaagbek is in staat om vrij lang onder water te blijven.

Trekgedrag
In Nederland is de Grote Zaagbek een echte wintergast. Hij is dan soms in grote groepen waar te nemen in het IJsselmeer. In het binnenland zijn ze regelmatig te zien in kanalen en meren.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema