Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     
Grote zilverreiger
 

Grote zilverreiger
Casmerodius albus)
 
Kenmerken
De grote zilverreiger is een makkelijk te herkennen vogel. Deze grote ranke witte reiger is iets langer dan de blauwe reiger maar veel ranker gebouwd. De grote zilverreiger zou te verwarren kunnen zijn met zīn kleinere broer de kleine zilverreiger. Deze komt wordt steeds vaker in Nederland te zien maar is veel kleiner en is makkelijk te herkennen aan de zwarte poten.
De grote zilverreiger is vaak aan te treffen in weilanden langs sloten, bij meren en plassen.  Met goed gereedschap zoals een lange nek en een flinke snavel is de grote zilverreiger  een meester in het vangen van vis en kikkers en al de andere kleine diertjes die zīn pad kruizen.

Broedgedrag
Het aantal broedgevallen van de grote zilverreiger neemt de laatste jaren behoorlijk toe.
Met name rond de Oostvaardersplassen en de wieden worden ze steeds meer waar genomen.
 
   
   
Het aantal broedparen zit tussen de 100 en 150 maar wisselt sterk van jaar tot jaar. zilvereigers broeden meestal in kolonies. Vaak met andere soorten reigers zoals de blauwe reiger en purperreiger. Met name in de Wieden is dat duidelijk te zien. De zilverreiger broedt 1 keer per jaar. Er worden dan 3 of 4 eieren gelegd.

Voedsel
Vis, kikkers, kleine zoogdiertjes zoals muizen en andere kleine beestjes

Trekgedrag
Meestal blijft de grote zilverreiger tijdens de winter in hetzelfde gebied. In Nederland trekken maar enkele weg. In strenge winters willen ze nog wel eens in grotere getallen op trek gaan.
         
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl Đ
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema