Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       


Grote Keverorchis
 (Neottia ovata)


Kenmerken
De grote keverorchis behoort tot de familie van de orchideeŽn. Het is een 20 tot 45 cm grote bloem met een bloeitijd in mei en juni. De wortels vermeerderen door middel van een wortelstok.  De stengel is een rechtopstaande en bovenaan behaarde stengel.

Bloemen

De bloemen van de grote keverorchis vormen een slanke tros en zijn gesteeld. Ze zijn geelgroen en worden 7 tot 15 mm lang. Ze hebben een hangende bloemlip en zijn 2-spletig.

Bladeren
Deze plant heeft twee stevige bladeren aan de basis van de plant. De bladeren zijn ovaal tot breed ovaal. Ze zijn vlezig, donkergroen en glanzig. De bladeren worden 5 to 20 cm lang. Boven deze bladeren groeien nog 1 of 2 schutbladerige bladeren.

Standplaats
Ze komen voor op voornamelijk beschaduwde plaatsen en soms op zonnige plaatsen met een matig droge tot matig vochtige, voedselarme, kalkhoudende grond zoals; mergel, zand, leem, zavel en lichte zeeklei.

Verspreiding
Je kunt ze wereldwijd aantreffen in West- en Midden AziŽ en bijna geheel Europa. In Nederland is hij vrij zeldzaam in Zuid-Limburg, in het oosten en in de Hollandse en Zeeuwse duinen. Verder zeldzaam tot zeer zeldzaam.   

Rode Lijst
Het is een soort van de Nederlandse rode lijst. Hij is matig afgenomen en beschermd in Nederland. In BelgiŽ vrij zeldzaam en beschermd.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema