Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     
Grote Weerschijnvlinder
(Apatura iris)


Kenmerken
De grote weerschijnvlinder is een bijzonder mooie vlinder, vooral als hij met de vleugels open zit. Ze hebben een donkere basiskleur op de bovenvleugels met witte banden en onderaan de ondervleugel een oogvlek met een oranje rand. Aan de onderzijde van de vleugels is de basiskleur meer bruinachtig. Hier is ook een witte tekening te vinden en op de bovenvleugel een oogvlek met een oranje rand en een lichte kern.

Voorkomen
Ze vliegen elk jaar in één generatie  van midden juni tot midden augustus. Je kunt ze aantreffen in vrijwel geheel Europa m.u.v. de meest zuidelijke landen. Ze vliegen in vochtige loofbossen met kleine open plekken of paden waarlangs de waardplanten groeien.

Rups
De eitjes worden gelegd op de bovenkant van de bladeren van de waardplant. Meestal worden ze afgezet op één tot twee meter boven de grond. De rupsen doen zich te goed aan de bladtoppen. Ze overwinteren als jonge rups op de waardplant. De rups is groen en toet 5,5 centimeter lang. Op de kop heeft hij twee punten en ook het achterlijf loopt in een punt.

Waardplanten
De waardplant van deze soort is de wilg. Bij voorkeur de boswilg (salix caprea). 

Weetjes
De grote weerschijnvlinder doet zich graag te goed aan het drinken van de sappen van rottend vlees en verse mest. Ze zijn daarom ook geregeld op de grond waar te nemen.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema