Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     











 









Haas
(Lepus europaeus)
 

 

Kenmerken
Een haas heeft langere poten dan een konijn, ook de oren zijn langer. Een konijn hupt en een haas rent. Nog een verschil is dat de haas geen holen graaft, maar in een leger gaat liggen. (in hoog gras in de dekking) Een haas is net als een konijn geen knaagdier. Een haas behoort tot de haasachtigen. Een reden dat het konijn en de haas niet tot de knaagdieren behoren is dat ze stifttanden hebben achter hun voortanden. De staart van de haas is gestreept. De bovenzijde is zwart met witte zijkanten en onderkant. Een haas kan zijn oren 190 graden draaien.

Voedsel
Hazen eten vooral grassen en kruiden. Dit kunnen bijvoorbeeld klaver, paardenbloemen of koolplanten zijn.


Territorium
De haas heeft een territoriumgrootte van ongeveer 300 hectare, gelegen rond zijn voornaamste leger. Binnen deze actieradius liggen ook andere legers en zijn vaste foerageerplaatsen, plaatsen om te zonnen en vaste paden, die hij markeert met een uitscheiding uit de wang- en anaalklieren. Hij is zeer territoriumvast en raakt buiten zijn vertrouwde leefgebied in de stress. De haas blijft meestal zijn hele leven in het gebied waar hij is geboren. Hij zal het gebied alleen verlaten als in zijn woongebied geen vrouwtjes of voedsel te vinden is, en permanent als hij voortdurend verstoord wordt.

Voortplanting
De haas kan 1 tot 4 worpen per jaar krijgen. De draagtijd is 41 tot 44 dagen. Per worp worden er 2 tot 5 jongen geboren.

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema