Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     







 









Havik
(Accipiter gentilis)
 


Kenmerken
De havik broedt vooral in bossen. Tegenwoordig komen ze ook steeds meer voor in open terrein. Het is een middelgrote en zeer krachtige vogel. Het mannetje is opvallend kleiner als het vrouwtje. Het mannetje heeft de spanwijdte van een kraai, het vrouwtje heeft een spanwijdte die vergelijkbaar is met die van een
buizerd. Erg herkenbaar is de lichte wenkbrauwstreep en de horizontale lijnen op de borst. Omdat het mannetje kleiner is als het vrouwtje lijkt deze ook wel erg op de sperwer. Kleuren maar ook het geluid heeft veel van elkaar weg.

Broedgedrag
Een paartje haviken maakt een nest in een boom. Dit is een groot nest dat bijna altijd op een hoogte zit van 10 tot 15 meter. Voor het nest gebruiken ze vooral takken en ander plantenmateriaal. Het nest wordt meestal meerdere jaren gebruikt. Ze leggen één keer in het jaar, tussen maart en juni, twee tot vier eieren. In Nederland zijn er naar schatting rond de 2000 broedparen.

Voedsel
De havik is een echte actieve jager, in tegenstelling tot de buizerd. Hij jaagt vooral op vogels en zoogdieren ter grootte van de fazant of haas. Ook willen ze nog wel eens een kippetje bij een boerderij pakken.

Trekgedrag
De havik is een standvogel

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema