Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     







 









Heggemus
(Prunella modularis)
 


Kenmerken
De Heggenmus is een stand- en gedeeltelijke trekvogel. Het is een musachtige vogel, die vaak in heggen te vinden is, vandaar de naam dus. Hij heeft een duidelijk grijze kop en borst. De vleugels en rug zijn bruin-zwart gestreept.

Broedgedrag
De Heggenmus is een broedvogel is geheel Europa. Hij geeft de voorkeur aan gebieden met struiken, heggen en ook aan dichte bossen. Het nest maakt hij in dichte struikgewas gebouwd. Ze leggen over het algemeen twee keer per jaar 4 tot 5 eieren. Dit vanaf april. Het vrouwtje broedt 12 tot 14 dagen en zo lang worden de jongen ook nog door beide ouders verzorgd.

Voedsel
Het voedsel van de Heggenmus bestaat uit insecten en zaden.

Trekgedrag
De Heggenmus is net als de
Huismus en de Ringmus een standvogel in Nederland.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema