Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     


 

Helmkruidbladwesp
 (Tenthredo scrophulariae)

 

Kenmerken
Dit is een soort onder de grote familie van bladwespen. Deze familie bevat honderden soorten wespen. Ze hebben niets te maken met de beroemde wesp die op zoetigheid af komt en kunnen steken. Bladwespen zijn over het algemeen minder agressief en daardoor ongevaarlijk. De helmkruidbladwesp op de foto lijkt wel wat op de wesp maar er zijn ook soorten bladwespen die hier in geen opzicht op lijken.
Het achterlijf van de bladwesp is totaal vergroeid met het borststuk. Daardoor hebben ze niet de wespentaille die de wespen hebben.
De larven van een bladwesp lijken erg veel op de rupsen die we kennen van de vlinders.

Voorkomen
Bladwespen zijn er in allerlei soorten en maten. het is een grote familie die wereldwijd bestaat uit zo'n 6000 soorten. In Europa kennen we ongeveer 500 soorten. De helmkruidbladwesp is er 1 van die bij ons een algemeen soort is.

Voedsel
De larven van de bladwesp lijken erg op de rupsen die we kennen van vlinders. Deze larven voeden zich met bladeren. Omdat ze in grotere getallen bij elkaar zitten kunnen ze behoorlijk vervelend zijn in de tuin. De volwassen bladwesp jaagt op andere insecten.

 
 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema