Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     


 

Honingbij
(Apis mellifera)
 

 

Kenmerken
De honingbij is een belangrijkste  insect voor de natuur. Iedereen kent vast wel het behaarde geel zwart gekleurde insect. In bloemrijke tuinen kun  je ze massaal tegenkomen. Vooral gekleurde en geurende bloemen lokken deze bij. Het meeste zie je de bij in de zomerperiode. Hij wordt al wel zo'n 5000 jaar lang gebruikt door de mens voor de productie van honing. Op het bezoekerscentrum in Dwingelderveld kun je goed zien hoe de honingbij de zoete honing opslaat. Een bijenvolk kan wel bestaan uit zo'n 50.00 werksters. De werksters doen min of meer het werk in een kolonie. Ze verzorgen de larven. De werkster worden niet veel ouder dan een paar weken. Elk bijenvolk kent een koningin die heel belangrijk is voor de kolonie. Mannetjesbijen worden darren genoemd. Ze zijn iets grotere dan de werksters zijn.
Bij gevaar kan een bij steken, ze zijn wat minder agressief dan de wespen en dat heeft als reden dat ze meestal zelf ook het leven laten bij een steek.


Voorkomen
De honingbij komt in heel Nederland en BelgiŽ op grote schaal voor en is daarmee een belangrijke bestuiver voor planten en bloemen.


Voedsel
De honingbij is natuurlijk het bekends om van verzamelde nectar die gevonden wordt in bloemen  honing te kunnen maken. Met een zuigsnuit wordt de nectar uit de bloemen gehaald
 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema