Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     


Hoornaar
(Vespa crabro)
 

 

Kenmerken
De hoornaar is de grootste wespsoort in Nederland. Hij kan wel 35 mm lang worden en is daarmee ruim 2 keer zo groot als de gewone wesp.  Dit is gelijk ook een van de grote verschillen die hij heeft met de wesp. Daarnaast heeft de hoornaar een opvallend roodbruine vlakken op zijn kop en borststuk. In vlucht is hij te herkennen aan een vrij luid geluid.
Bij bedreiging kan de hoornaar flink steken. De steek is meestal pijnlijker als die van een wesp of bij. Gelukkig is de hoornaar over het algemeen minder agressief en zal daarom minder snel steken.

Na de winter worden de vrouwtjes weer actief. Ze zijn dan al bevrucht. Ze beginnen met bouwen van het nest. Werkster maken het nest groter en deze kan wel tot 70 cm in doorsnee worden.  De nesten worden gemaakt van uitgekauwd hout dat met speeksel aan elkaar wordt gelijmd. Uiteindelijk kan een nest wel uit 5000 wespen bestaan.


Voorkomen
De hoornaar is een steeds algemener soort in Nederland. Vooral op zandgronden.   Nesten worden vaak in bomen, onder dakpannen en ander holtes gebouwd.

Voedsel
De hoornaar is zo'n beetje een alles eter.In tegenstelling tot bijen en wespen komt de hoornaar niet op bloemen af maar vangt hij meestal andere insecten zoals bijen, wespen en zelfs juffers en libellen. In het najaar komen de hoornaars vooral op rottend fruit af. Ook komen ze regelmatig op wonden van bomen af om de sappen op te likken.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema