Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     







 









Houtduif
(Columba Palumbus)
 

 

Kenmerken
De houtduif is een algemene duif die duidelijk te herkennen is aan zijn witte halsvlek en
roze borst. Hij komt vaak in grote groepen voor in stadsparken en op het platteland. In stadsparken is het vaak een erg makke vogel, terwijl hij op het platteland vaak schuw is.
Hij lijkt erg op de holenduif. Bij de holenduif ontbreekt echter de witte halsvlek.

Broedgedrag
De Houtduif maakt een nest van een dun laagje takken in een stuik of een boom.
Ze leggen hierin 2 eieren. Ze broeden 1 of 2 keer in een jaar, dit is in april tot september.

Voedsel
Ze eten voornamelijk knoppen, blaadjes, bessen en vruchten in bomen en op de grond.

Trekgedrag
In Nederland is de houtduif een standvogel. In de winter zijn ze soms zelfs bij voedertafels te vinden.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema