Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

      

Icarusblauwtje
(Polyommatus icarus)


Kenmerken
De bovenkant van de vleugels is bij het mannetje blauw, bij het vrouwtje bruin, soms met sterke blauwe bestuiving, maar er komen ook zuiver bruine vrouwtjes voor. Op de onderkant van de voorvleugel staan twee wortelvlekken. De vlekken op de onderkant van de voor- en achtervleugel zijn even groot. De franje is zuiver wit.

Voorkomen
Je kunt ze voornamelijk vinden op graslanden, langs bosranden, wegbermen e.d.. Het Icarusblauwtje is samen met het Boomblauwtje verreweg het algemeenst in de Benelux.

Rups
De eitjes worden tussen de bloemen van de waardplanten afgezet. De rups van het Icarusblauwtje wordt tot 13 mm lang en is lichtgroen met lichte rug en zijstrepen.

Waardplanten
De waardplanten voor deze vlinder zijn de vlinderbloemigen. Hier een aantal van de waardplanten: onderandere gewone rolklaver (Lotus cormiculatus), Kattendoorn (Ononis repens spinosa), Luzerne (Medicago sativa) en de witte klaver (Trifolium repens).

Weetjes
Het icarusblauwtje past zich goed aan aan veranderende situaties en is hierdoor in staat in veel landschappen te overleven. Ze vliegen altijd in twee, en soms in drie, generaties per jaar. Ze overwinteren als rups.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema