Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       Klokjesgentiaan
 (Gentiana pneumonanthe)


Kenmerken
De Klokjesgentiaan behoort tot de gentiaanfamilie en wordt 15 tot 60 cm groot. Het is een vaste plant die bloeit van juli t/m september. De stengels van de plant zijn vrij vierkant. De plant kan meerdere stengels bevatten.

Bloemen

De bloem vormt een klokje aan de top van de stengel of in 1 of 2 bladoksels. Ze zijn blauw en hebben aan de buitenzijde 5 groene strepen. Binnen in de kelk zijn groene stippen aanwezig. De bloem wordt 25 tot 45 mm lang. De kelk is groen.

Bladeren
Het blad van de klokjesgentiaan is lijnvormig, maar soms ook vrij breed en langwerpig. De bladeren zijn onderaan met elkaar vergroeid en worden tot 50 mm lang. 

Standplaats
Ze zijn te vinden op zonnige plaatsen op vochtige tot natte voedselarme, zure grond. Ze groeien op dopheidevelden op leem, blauwgrasland en op de grens van natte heide en grasland.

Verspreiding
Je kunt ze aantreffen vanaf Midden-Portugal, Midden-Engeland en Zuid-ScandinaviŽ door Midden- en Oostt-Europa tot in Centraal-SiberiŽ. In Nederland vrij zeldzaam in het oosten en midden van het land en in laagveengebieden en op de Waddeneilanden zeer zeldzaam.  In BelgiŽ vrij zeldzaam in de Kempen en de Hoge Ardennen, verder zeer zeldzaam.

Rode Lijst
Deze plant staat op de rode lijst als zeer sterk afgenomen en beschermd. In BelgiŽ op de rode lijst in Vlaanderen als kwetsbaar en in WalloniŽ als bedreigd.

Weetje
De klokjesgentiaan is de waardplant van het gentiaanblauwtje. Het gentiaanblauwtje is qua voortplanting afhankelijk van de aanwezigheid van de klokjesgentiaan in combinatie met een bepaalde soort knoopmieren.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema