Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 

Knoopkruid
 (Centaurea jacea)


Kenmerken
Het knoopkruid is een plant die zowel in het wild voorkomt als in de tuin. het is een plant dat veel insecten aantrekt en tevens een waardplant is voor veel nachtvlinders zoals verschillende spanners. Deze viltig behaarde plant wordt  zo'n 70 centimeter hoog maar kan plaatselijk hoger worden. De bloeitijd is rond juni t/m september.

Bloemen

De 3 tot 6 centimeter grote bloemen zijn paars van kleur. Onder de bloem bevindt zich een dikke bruine knop waaruit de bloei ontstaat. Na de bloei ontstaan er witte langwerpige zaden die makkelijk door de wind te verspreiden zijn.  

Bladeren
De
bladeren zijn soms kaal maar meestal viltig behaard en langwerpig. De onderste bladeren zijn wat meer ovaal. De randen kunnen glad of heel fijn gezaagd zijn. Meestal zijn ze wat opstaand. De nerven in het groengrijze blad zijn duidelijk te zien.

Standplaats
Het knoopkruid houdt van een zonnige standplaats op bijna alle grondsoorten.

Verspreiding
Het knoopkruid komt in heel Nederland voor maar is in de uiterste noordelijke delen van Nederland wat minder algemeen. Ook in de rest van Europa is het een algemeen voorkomende plant behalve het zuiden van Spanje. 

Rode Lijst
Deze soort staat niet op de Nederlandse rode lijst.

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema