Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     

 

Konikpaard
(Eguus caballus)

 

Kenmerken
Het konikpaard is opnieuw uitgezet in Nederland. Rond de Oostvaardersplassen is de
grootste aantal te vinden. Het konikpaard lijkt nog het meeste op het oerpaard dat 15.000 jaar geleden in Nederland leefde. Dit oerpaard of Tarpan werd vroeger al in Polen als boerderijpaard gebruikt. Nu graast hij de vlakten en bossen af in natuurparken in Nederland. Het konikpaard leeft in kuddes. De leider van de kudde is een mannetje (hengst). Daarnaast bestaat de kudde uit meerdere vrouwtjes (merrie) met hun veulentjes. De leider verdedigd de kudde van nature uit tegen roofdieren of andere hengsten. Roofdieren kennen de paarden niet omdat ze te groot zijn voor elk in Nederland levende roofdier. De meeste kuddes bestaan meestal uit niet meer dan 10 dieren met daarbij eventuele veulens. Wanneer een jonge hengst ouder wordt, wordt hij weg gejaagd door de leider van de kudde omdat deze dan wel eens een bedreiging kan vormen. Deze vormen dan hun eigen kudde. 

De voortplanting en jongen
Na ongeveer 11 maanden komt het jonge veulen ter wereld. Meestal gebeurd dit in het voorjaar en aan het begin van de zomer. Het veulen wordt meestal in de nacht geboren.
De konikpaarden stammen af van het oerpaard en omdat er altijd gevaar op de loer ligt is het verstandiger om dit te doen wanneer het donker is als bescherming voor het veulen. De veulens kunnen gelukkig meteen vrij goed lopen. Ze lijken dan wel een beetje ongelukkig op de benen te staan maar onderschat het niet. Met hun vrij lange benen kunnen ze hard rennen. In de eerste paar weken zal het veulen nog bij moeder drinken maar daarna eet ze gewoon mee met de kudde. Ze vult het dieet nog wel tot een jaar lang aan met de moedermelk.

Voedsel
Net als elk paard is het dieet van het konikpaard eigenlijk best wel eenzijdig. Het grootste deel van hun voedsel bestaat uit gras. In de winter hebben ze dan een probleem omdat het gras niet groeit. Dat probleem hebben ze verholpen doordat ze dan over gaan op ander voedsel zoals planten en zelfs delen van bomen zoals worteldelen die ze met de hoeven uitgraven.

 
   
             
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema