Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 

Koninginnekruid
 (Eupatorium cannabinum)


Kenmerken
Het Koninginnekruid of ook wel leverkruid is een mooi grote najaarsbloeier die een belangrijke vlinder en insectentrekker is voor de najaarstuin. De plant kan hoogtes bereiken tot bijna 2 meter en heeft dus de ruimte nodig wanneer deze plant in de tuin wordt gebruikt. Ook in het wild komt deze plant veel voor. De plant vermeerdert zich met behulp van de wortelsokken en zaad.

Bloemen

De bloei bestaat uit schermen van tientalle kleine bloemknoppen waaruit kleine roze pluimpjes lijken te ontstaan. De afzonderlijke bloemetjes zijn maximaal een halve centimeter groot. Rond juli tot laat september bloeit het Koninginnekruid.

Bladeren
De
bladeren zijn langwerpig met een duidelijke middennerf. De blaadjes zijn grotendeels samengesteld uit drie of vijf blaadjes. De bovenste blaadjes zijn meestal niet samengesteld. De tot zo'n 15 centimeter lange bladeren zijn tegenover elkaar geplaatst en vormen kransen.

Standplaats
Het Koninginnekruid houdt van een vochtige redelijk voedselrijke grond. Meestal zijn ze te vinden langs waterkanten en andere vochtige standplaatsen zoals moerassen maar ook in bermen en bosranden. Op een zonnige standplaats groeien ze het best.

Verspreiding
Het Koninginnekruid is een vrij algemeen voorkomende plant op bijna alle grondsoorten in Nederland. Ook in de rest van Europa behalve de noordelijk gelegen landen is de plant een algemene verschijning

Rode Lijst
Deze soort staat niet op de Nederlandse rode lijst.

Weetjes
De plant bevat een stof die werkt tegen verkoudheid en griep. Ook zou de sap van de bladeren insecten weren.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema