Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 

Korenbloem
 (centauria cyanus)


Kenmerken
De korenbloem is een lange slanke plant met een opvallende weinig voorkomende bloeikleur. Ze worden ongeveer zo'n 60 centimeter hoog. Tegenwoordig wordt de plant veel gebruikt in wilde bloemenmengsels. Ook in de tuin kan de plant goed gebruikt worden, met name in de inheemse tuinen.

Bloemen

De slanke plant maakt soms wel 30 opvallende bloemen. Deze bloemen worden zo'n 4 centimeter groot. Onder de bloem zit een omwindsel dat vergelijkbaar is met die van het knoopkruid. Hieruit ontstaat de bloem. De bloeitijd is rond juni t/m augustus.

Bladeren
De korenbloem heeft lange smalle bladeren. Ze hebben vrij weinig blad.

Standplaats
De korenbloem kwam van oorsprong veel voor in de graanakkers, bermen en andere velden. In graanakkers zijn ze bijna helemaal verdwenen maar in wegbermen zijn ze nog wel te vinden. Dankzij het terugdringen van aantal maaibeurten is de kans weer groter dat de korenbloem gezien kan worden. De korenbloem houdt niet van een te natte voedselrijke grond.

Verspreiding
De korenbloem was vroeger een algemeen voorkomende plant maar is tegenwoordig een veel minder algemeen. Ook in BelgiŽ is de plant zeldzamer geworden.

Rode Lijst
Deze soort staat op de Nederlandse rode lijst.

Weetjes
Tegenwoordig zijn er verschillende cultivars die goed te gebruiken zijn in de tuin, ook als snijbloem en droogbloem is de plant goed te gebruiken.


 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema