Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     





 









Kuifmees
(Parus cristatus)


Kenmerken
De kuifmees is een kleine mezensoort die makkelijk te onderscheiden is van andere mezen. De duidelijke kuif op zijn kop en de grijzig ogende kleuren maken deze vogel en bijzonder verschijnsel Net als de pimpelmees heeft de kuifmees een klein snaveltje speciaal voor het vangen van insecten en spinnen. Vaak is de kuifmees net als veel andere mezensoorten in de winter te zien in gemengde groepen. Ze zijn leven meestal in naaldbossen hoog in de bomen buiten ons zichtveld, waardoor ze weinig worden gezien.

Broedgedrag
Het nest van de kuifmees wordt in een kommetje van mos en haren in een holletje gemaakt dat wordt uitgehakt in niet al te hard hout. Hierin leggen ze in april tot juli 5 t/m soms wel 10 eitjes. Meestal wordt er zo'n 1 of 2 broedsels gelegd.

Voedsel
Het voedsel bestaat uit kleine insecten en spinnen. In de winter eten ze ook wel zaden.

Trekgedrag
De kuifmees is in Nederland een standvogel.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema