Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       

 

Lange  Zonnedauw
 (Drosera anglica)


Kenmerken
De Lange Zonnedauw is één van de vleesetende planten van Nederland. Ze voeden zich met insecten die ze met de bladeren vangen. Op het blad vormen zich op de rode haren druppeltjes met een kleverige substantie waarin insecten vast blijven zitten. Het blad rolt zich dan op en verteert het insect. Hij behoort tot de zonnedauwfamilie en wordt 5 tot 20 cm groot. Het is een vaste plant.

Bloemen

De Bloem staat op een hoge steel en groeit uit het midden van de plant. De bloemen bloeien in juli en augustus. De bloem is wit en is groter dan die van de ronde en kleine zonnedauw.

Bladeren
Het blad van de lange zonnedauw is zoals de naam al aangeeft langwerpig en staat rechtop of schuin omhoog. Het blad is 10 tot 40 mm lang. 

Standplaats
Ze zijn te vinden op zeer voedselarme grond in het hoogveen. Ze leven van de stikstof die ze uit het insect opnemen. Vaak groeien ze op zonnige plaatsen.

Verspreiding
Je kunt ze wereldwijd aantreffen in koude en gematigde gebieden op het noordelijk halfrond. In Nederland zeer zeldzaam in Drenthe, Gelderland en Overijssel.

Rode Lijst
Deze plant staat op de rode lijst als zeer sterk afgenomen en beschermd. In Vlaanderen en Wallonië is deze soort verdwenen.

Weetje
Er bestaan ook mengvormen (bastaardzonnedauw). Dit is een kruising tussen lange en ronde zonnedauw. Deze kruising is onvruchtbaar.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema