Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     


 

Langpootmug
 (Tipula sp.)
 

 

Kenmerken
Een langpoot(mug) wordt tot 40 mm groot. Ze hebben zeer lange poten met naar voren uitstekende kaken waarmee ze zich goed vast kunnen houden aan grassen waar ze vaak in verscholen zitten. 's Avonds komen ze uit de schuilplaats en zijn dan ook veel te zien.  Net als de langpootspin hebben de langpootmuggen de vreemde gewoonte om ledematen te kunnen afstoten bij gevaar. Deze groeien niet meer aan tijdens hun korte leven. Langpootmuggen leven namelijk maar een paar dagen om te kunnen voortplanten. Daarvoor brengen ze hun leven door als larve.
Ondanks de redelijk lang vleugels zijn langpootmuggen geen handige piloten. Vooral tussen grassen en struikgewas kost het heel wat moeite om weg te komen.  

Voorkomen
In Nederland kennen we globaal 3 soorten langpootmuggen. Dit zijn de koollangpootmug, de reuzenlangpootmug en de moeraslangpootmug. Alle drie zijn algemeen voorkomende insecten.


Voedsel
De langpootmug vreet zich in zijn larvestadium vol met plantendelen. Deze larven zijn de beroemde en beruchte emelten die vaak aan te treffen zijn in het gazon. Ze vreten aan 's nacht aan de planten waarna ze weer in de grond verdwijnen.
 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema