Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 

Madeliefje
 (Bellis perennis)


Kenmerken
Wie kent het madeliefje niet, waarschijnlijk is het zelfs het eerste bloemetje die we bij naam kennen.
Het madeliefje is misschien ook zo bekent omdat het bijna het hele jaar door aanwezig is. In het hele vroege voorjaar wanneer de temperatuur iets oploopt kunnen ze al bloeien. Ze bloeien dan door tot ver in het najaar totdat de temperatuur te laag wordt. In het gras dat regelmatig wordt gemaaid wordt het plantje maar een paar centimeter hoog. De dag daarna zijn de afgemaaide bloemetjes alweer vervangen door nieuwe knoppen en bloemen. In ruigten en hogere graslanden wordt het plantje wat hoger. Dat wil zeggen, de steel met de bloem, want het rozetje dat de blaadjes vormen ligt vlak tegen de bodem.

Bloemen

De overbekende kleine bloemetjes hebben een geel hart die bestaat uit gele buisbloemen  met daaraan de witte langwerpige straalbloemen. Ze lijken erg veel op de kleine versie van de bloei van de margriet. De uiteinden van de straalbloemen zijn dikwijls lichtroze. De bloem wordt zo'n 2,5 centimeter in doorsnee. Elke bloem zit op een eigen steeltje die vanuit de rozet ontstaat.

Bladeren
De groene langwerpige tot bijna ronde blaadjes vormen een rozet op de bodem. De randen van de blaadjes zijn glad. De nerven zijn duidelijk te zien, met name de middennerf. In gazonnen en graslanden kunnen deze rozetten plaatselijk een bijna aaneengesloten zode vormen.

Standplaats
Medediefjes zijn niet heel kieskeurig. Ze houden het meest van zonnige en iets vochtige standplaatsen. Met name in grasvelden en gazons met een niet al te dichte graszode doen ze het erg goed.

Verspreiding
In bijna heel Europa is het madeliefje een bekend bloemetje. Alleen in het uiterste noorden en oosten is het madeliefje niet of nauwelijks aanwezig. In Nederland groeit dit bloemetje bijna overal.

Rode Lijst
Deze soort staat niet op de Nederlandse rode lijst.

Weetjes
Het madeliefje vermeerdert zich doormiddel van zaad maar ook door uitlopers waaraan zich een nieuw rozetje vormt.
Ook het madeliefje past bij de tegenwoordig hippe eetbare tuin. De blaadjes kunnen in salades gebruikt worden maar ook de bloemetjes zijn eetbaar.

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema