Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 

Magriet
 (Leucanthemum vulgare)


Kenmerken
De margriet is een veel voorkomende en bij veel mensen bekende plant. Op sommige plaatsen kunnen ze een hele wit met gele deken vormen van bloemen. De bloemen zijn dan het hoogste punt van de plant die tot ruim 50 cm hoog kan worden. De bijna kale steel heeft weinig blad en is meestal niet of nauwelijks vertakt. daardoor lijkt het dat elke margriet maar bloem heeft. De bloei is van mei tot laat augustus.

Bloemen
De ruim 5 centimeter grote bloemen lijken er op uitvergrote bloemen van het madeliefje. De margriet heeft ook een geel hart dat bestaat uit gele buisbloemen met daaraan de witte langwerpige straalbloemen. Elke steel heeft maar 1 bloem. Soms is de steel vertakt en met daaraan een tweede bloem. 

Bladeren
De vreemd uitziende blaadjes zijn onderaan de plant rond tot ovaalrond en lijken wel wat op een lepel. Ze zijn wat vreemd gelobd. Verder naar boven worden de blaadjes langwerpiger met gelobde of gezaagde randen. De middennerf is duidelijk zichtbaar terwijl de zijnerven wat moeilijker te zien zijn. Bovenin worden de blaadjes weer kleiner

Standplaats
Margrieten houden van wat vochtige niet te voedselrijke grond op een zonnige standplaats. Vaak doen ze het het beste op zandgronden en lemige gronden.

Verspreiding
Door heel Europa is de margriet een algemene wilde bloem. In Nederland zijn de met name in het zuiden en midden veel vertegenwoordigt. Meer naar noorden toe worden ze wat minder algemeen maar zeker niet zeldzaam.

Rode Lijst
Deze soort staat niet op de Nederlandse rode lijst.

Weetjes
De margriet wordt veel gebruikt in wilde bloemen mengsels die worden gezaaid in bermen en andere plaatsen.
In tuinen worden vaak soortgenoten gebruikt en ook voor de snijbloemen zijn cultivars gekweekt.
 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema