Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       








 









Moerasspirea
 (Filipendula ulmaria)


Kenmerken
De moerasspirea is een flinke vaste plant die we meestal langs slootkanten tegen komen. Ze kunnen tot wel 2 meter hoog worden. De plant wordt niet heel breed omdat de bruinrode stengels bijna onvertakt naar boven groeien. Alleen bovenin vertakt de stengel zich in meerdere stengels waar de bloei zich bevindt.

Bloemen
De van afstand pluizig uitziende veel bij elkaar liggende bloemen zijn behoorlijk klein, tot maar een halve centimeter groot. De roomkleurige bloei duurt van juni t/m augustus.

Bladeren
De lange bladeren bestaan uit een stengel met daaraan de 4 tot 8 bladeren die samen lijken op een veer. Het blad aan het einde van deze veervorm is samengesteld en lijkt uit 3 blaadjes te bestaan. De randen van de blaadjes zijn gezaagd en de blaadjes zelf hebben vrij diepliggende nerven die duidelijk zichtbaar zijn.

Standplaats
De moerasspirea houdt van een vochtige tot natte redelijk voedselrijke standplaats. Ze kunnen op veel soorten gronden groeien maar houden niet van zware zeeklei. Op een zonnige standplaats groeien ze het best.

Verspreiding
De moerasspirea is een algemene plant in zowel Nederland als Europa.

Rode Lijst
Deze soort staat niet op de Nederlandse rode lijst.

Weetjes
Van de moerasspirea werd vroeger regelmatig thee getrokken die een pijnverlichtende werking heeft bij koorts. Ook bij enkele andere ziekten heeft de moerasspirea een geneeskrachtige werking. Helaas kon de werkzame (zure) stof ook zorgen voor minder goede bijwerkingen zoals kans op maagzweren.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema