Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 Moeraswespenorchis
 (Epipactis palustris)


Kenmerken
De Moeraswespenorchis behoort tot de orchideeŽnfamilie. De plant wordt 20 tot 65 cm hoog en is een vaste plant. Ze bloeien in de maanden juni t/m augustus. De wortel bestaat uit een kruipende en vertakkende wortelstok met uitlopers. Op de stengel zitten bovenaan haren en de jonge loten zijn vaak paars. Ze zijn vaak in groepen te vinden.

Bloemen

De bloemen groeien in een tros. Ze hebben weinig overhangende bloemen. De binnenste twee bloembladeren zijn wit en korter dan de 3 buitenste bloembladeren die bruinig zijn. De buitenste bladeren zijn 10 tot 12 mm lang. De bloemlip is 10 tot 12 mm lang en rond. De randen zijn gekarteld en golvend. De bloemlip is wit of roze geaderd en heeft bij de voet een gele vlek.

Bladeren
Ze hebben 4 tot 8 grijsgroene bladeren die langwerpig (eirond) zijn. De bladeren hebben vaak een golvende rand, zijn spits en geplooid. De bovenste bladeren zijn kleiner dan de onderste bladeren.

Standplaats
De moeraswespenorchis groeit op zonnige en vochtige tot natte plekken. De grond waar ze groeien is voedselarm, weinig of niet bemest, kalkhoudend en iets humusrijk. Voorbeelden (zand, leem, zavel, veen).

Verspreiding
Je kunt ze aantreffen in Midden- en West-AziŽ, Europa en Noordwest-Afrika. In Europa niet in het uiterste noorden en zuiden. In Nederland is hij vrij zeldzaam in het Lauwersmeergebied, duinen van Noord-Holland, op de Waddeneilanden, Zeeland en in de Zuid-Hollandse duinen. Verder zeer zeldzaam.

Rode Lijst
Het is een soort die vermeld staat op de rode lijst als: matig afgenomen en is dus beschermd in Nederland. In Vlaanderen is hij zeldzaam en in WalloniŽ ernstig bedreigd. Ook daar is de soort dus beschermd.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema