Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     

 

Muskusrat
(Ondatra zibethicus)

 

Kenmerken
De Muskusrat is een groot knaagdier dat veelal in het water te vinden is. Het is een uitstekende zwemmer. De muskusrat kan wel een lengte bereiken van 35 cm zonder dat de staart mee wordt gerekend. Hij wordt nogal eens verward tijdens een snelle blik met een bever. De laatste is echter nog weer een stuk groter.
De muskusrat is verder te herkennen aan zijn bruinoranje vacht en lange, wat afgeplatte grijsbruine staart. Tussen de achterste tenen bevinden zich de zwemvliezen.

Voorkomen
De Muskusrat is vroeger geÔntroduceerd in Nederland als dier om op te jagen en voor zijn vacht dat gebruikt werd voor kleding. Tegenwoordig is het een algemene verschijning geworden in Nederland. Vooral in Zuid- Drenthe en de kop van Overijssel komen veel muskusratten voor door de ideale omstandigheden. Veel water en een losse bodem.
In Europa komen ze behalve in Groot BrittanniŽ overal voor.

Plaag
Nederland is een waterrijk land dat al jaren beschermd wordt tegen het water doormiddel van dijken. Al sinds jaar en dag probeert men de muskusrat overal te bestrijden. De reden is dat ze erg lange gangen en holen graven in bijvoorbeeld dijken waardoor deze verzakken met alle mogelijk gevolgen.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema