Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     











 









Ree
(Capreolus capreolus)
 

 

Herkenning
Waarschijnlijk zijn reeŽn wel een van de bekendste wilde dieren in Nederland. Veel mensen hebben wel eens een ree gezien. Misschien was het dan wel voor maar heel
even want ze laten zich niet graag zien aan mensen. De grootste kans om ze te zien zijn op wat donkere dagen en tegen de schemering en vroeg in de morgen. Ze komen uit het bos tevoorschijn voor hun favoriete maal. Als ze eenmaal het bos in gaan dan raak je ze al vrij vroeg kwijt omdat ze een perfecte schutkleur hebben. Het ree kom je vooral tegen in gebieden die afgewisseld worden door weiden (cultuurgrond) en bossen.

Voedsel
Een ree is vrij precies als het om voedsel gaat. Dat is niet voor niks. Ze hebben namelijk een kleine maag en hebben dus moeite met het verteren van bepaald voedsel. Het dieet
is vrij afwisselend. Vaak zijn het de jonge bladeren en vruchten die worden gegeten.
Deze zijn wat makkelijker te verteren. Tijdens de schemering komen de reeŽn vaak het bos uit om te eten van het sappige jonge gras dat in de weilanden staat. Vaak zie je ze alleen staan maar soms ook in groepjes van 2, 3 of 4 dieren. 
In het najaar wordt het ree wat minder precies in zijn eetgewoonten. Het is van belang dat ze een vetlaag opbouwen voor de winter. Dan bestaat het voedsel zelfs uit taaie bladeren en naalden. De stofwisseling van de reeŽn gaat in de winter omlaag zodat ze minder voedsel nodig hebben. Na de winter gaat de stofwisseling weer omhoog waardoor de reeŽn weer meer gaan eten. Dat is ook geen wonder, want de ze worden dan weer een stuk actiever. 
ReeŽn halen veel vocht uit de planten die ze eten. Jong gras bevat veel vocht. Het opvallende is dat ze zelfs kunnen leven in gebieden met weinig water. 

Bronsttijd
Vanaf eind juli begint de bronsttijd. Dit is de periode dat de reebokken seksueel actief worden. De reebok bakent zijn territorium af door. Hij plaatst merktekens door geur te verspreiden. De reebok laat zij kracht zien door ruzie te maken met bosjes enz.
Een andere reebok wordt meteen verdreven uit zijn territorium. Reegeiten (vrouwtjes) zijn natuurlijk wel welkom. Het reukorgaan (neus) is erg belangrijk tijdens deze periode. Doormiddel van reuk worden de reeŽn van het andere geslacht gevonden. ReeŽn hebben een soort geurzakje of klier waaruit sterk ruikend vocht wordt verspreid tijdens het lopen. Andere reeŽn komen daar op af en zo kunnen ze elkaar vinden. 

Jongen
De draagtijd van  reeŽn is vrij lang. Dit zijn namelijk 10.5 maanden. De eerste maanden van de draagtijd doet het bevruchte eitje niks en is in rust. In januari gaat begint het eitje zich te roeren en begint de foetus zich te ontwikkelen waarna rond mei de kalfjes worden geboren.  De jongere reeŽn werpen meestal meer 1 jong.  Deze jonge reegeiten worden ook wel een smalree genoemd. De oudere geiten krijgen meestal twee jongen, heel som wel eens drie maar dat is een uitzondering. In het voorjaar ( in de maanden mei, juni) worden de jongen geworpen. Deze jongen verstoppen zich in het hoge gras en vertrouwen op hun camouflage. De jongen hebben een speciale geur zodat moeder ree ze makkelijk weer terug kan vinden. Het kan wel eens gebeuren dat wandelaars een jong reekalfje vinden. Hij lijkt dan helemaal alleen maar dat is hij niet. Moeder ree blijft meestal wat uit de buurt van het kalf zodat roofdieren minder kans hebben om het jong te vinden. (waar een moeder is is een jong weten de roofdieren, in dit geval dus niet)Het lijkt een vreemde manier om het jong te beschermen maar het werkt wel.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema