Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

      

Rode bosmier
 (Formica rufa)

 

Kenmerken
In Nederland kennen we twee soorten rode bosmieren. Deze bestaat namelijk uit de behaarde en de kale rode bosmier. Deze twee soorten lijken erg op elkaar en het enige verschil in uiterlijk is dat de behaarde (verassend genoeg) iets meer behaard is. De rode bosmier is een flinke mierensoort die maximaal 11 mm lang kan worden.  Ze leven in grote aantallen en kunnen flinke mierennesten bouwen met vaak een diameter van wel een meter. Dit mierennest wordt bij gevaar flink verdedigd waarbij de mieren het slachtoffer flink kunnen bijten. Ook voor ons kan de beet behoorlijk pijnlijk aanvoelen. Vaak bestaat zo'n nest uit ruim 100.000 mieren. Het geritsel van de bezige mieren door het blad en dennennaalden is soms goed te horen.

Voorkomen
In Nederland en BelgiŽ is de rode bosmier ondanks een achteruitgang nog steeds een vrij algemeen soort. Doordat de rode bosmier in aantallen achteruit gaat is de soort beschermt.
Met name in naaldbossen kunnen er vaak meerdere grote nesten bij elkaar in de buurt liggen.

Voedsel
Het voedsel van de rode bosmier is heel veelzijdig. Het lijkt erop dat ze bijna alles eten wat op hun pad komt. Insecten, dode diertjes en plantaardig voedsel staat op het menu. Daarnaast is de rode bosmier ook gek op de zoete afscheiding van de bladluis.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema