Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       

 

Ronde Zonnedauw
 (Drosera rotundifolia)


Kenmerken
De Ronde Zonnedauw is één van de vleesetende planten van Nederland. Ze voeden zich met insecten die ze met de bladeren vangen. Op het blad vormen zich op de rode haren druppeltjes met een kleverige substantie waarin insecten vast blijven zitten. Het blad rolt zich dan op en verteert het insect. Hij behoort tot de zonnedauwfamilie en wordt 5 tot 30 cm groot. Het is een vaste plant. Ze vormen een opstijgende-kruipende wortelstok met uitlopers.

Bloemen

De Bloem staat op een hoge steel en groeit uit het midden van de plant. De bloemen worden tot  30 cm hoog en bloeien van juni t/m augustus. De bloem is wit en heeft een doorsnede van 5 mm. Ze hebben 5 kroonbladen en meestal geen schutbladen.

Bladeren
Het blad van de ronde zonnedauw is zoals de naam al aangeeft rond.

Standplaats
Ze zijn te vinden op zeer voedselarme grond in het hoogveen. Ze leven van de stikstof die ze uit het insect opnemen. Ze kunnen in één zomer zo'n 2000 insecten vangen. Vaak groeien ze op zonnige, open plaatsen.

Verspreiding
Je kunt ze wereldwijd aantreffen in koude en gematigde gebieden op het noordelijk halfrond. In Nederland plaatselijk vrij algemeen in het oosten en midden van het land. Zeldzamer op andere plaatsen.

Rode Lijst
Deze plant staat op de rode lijst als zeer sterk afgenomen en beschermd. In Vlaanderen is hij kwetsbaar en in Wallonië bedreigd.

Weetje
Er bestaan ook mengvormen (bastaardzonnedauw). Dit is een kruising tussen lange en ronde zonnedauw. Deze kruising is onvruchtbaar.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema