Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     


 

Schaatsenrijder
 (Gerris lacustris)

 

Kenmerken
De schaatsenrijder is een beetje een vreemd insect. Het is namelijk een van de weinige insecten die het grootste deel van hun leven op het water leeft. Met hun lange poten kunnen ze zich op het wateroppervlak blijven voortbewegen zonder te zinken. Schaatsenrijders hebben naast twee paar lange poten 2 korte poten vlak voor de kop. Het langwerpige lichaam wordt niet meer dan zo'n 8 mm lang. Volwassen diertjes hebben vleugeltjes op de rug waarmee ze kunnen vliegen. Op het land zijn de schaatsenrijders lang niet zo behendig als op het water. Ze bewegen zich min of meer springend voort om zich te verplaatsen.

Voorkomen
De schaatsenrijder komt voor in heel West- en Midden-Europa. Hij leeft in sloten, plassen en poelen en in langzaam stromende rivieren en beken. Ze zijn overdag actief en  leven in twee generaties per jaar. 

Voedsel
Schaatsenrijders jagen op het wateroppervlakte naar kleine insecten en andere diertjes die in het water vallen. Ze gebruiken hun voorpootjes om de prooi te pakken. Een schaatsenrijder eet niet hun prooi op maar zuigt ze leeg met hun zuigsnuit.


 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema