Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       Scherpe boterbloem
 (Ranunculus acris)


Kenmerken
De Scherpe boterbloem behoort tot de ranonkelfamilie. Het is een plant die 30 tot 90 cm hoog wordt en is een vaste plant. De bloeitijd van de scherpe boterbloem is van april t/m oktober. De wortels bestaan uit een korte wortelstok en de stengels zijn dofgroen, slank, rond en behaard.

Bloemen

De bloemen zijn kenmerkend geel en 20 tot 30 mm breed. Ze hebben doorgaans 5 kroonbladeren en een rechtopstaande kelk. De vruchten die ze vormen zijn kaal en groen en lijkt op een balletje met puntjes.  

Bladeren
Het blad van de scherpe boterbloem is handvormig en bestaat uit 5 of 7 delen. De onderste bladen zijn zeer diep ingesneden. 

Standplaats
Ze  groeien op zonnige plaatsen op vochtige, voedselrijke grond en op vrijwel alle soorten grond.

Verspreiding
Je kunt deze bloem aantreffen in Europa, behalve in de meest zuidelijke stukken. Wel voorkomend maar niet inheems in Noord-Amerika, Zuid-Afrika, oostelijk Afrika en Nieuw-Zeeland. In Nederland en BelgiŽ zeer algemeen.

Weetje
De  boterbloem is licht giftig en werd vroeger wel gebruikt tegen huidziekten en gewichtsontsteking. Vandaag de dag wordt de scherpe boterbloem nog gebruikt in homeopathische middelen.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema