Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

      

Smaragdhagedis
 (Lacerta viridis)

 

Kenmerken
De smaragdhagedis is een supersnelle, grote en schuwe hagedis. De lengte van deze hagedis kan oplopen tot 40 cm (inclusief staart). Het is een mooie groene hagedis, ook buiten de paartijd.

Voortplanting
In de paartijd wordt het mannetje blauw op de keel. De jongen zijn grijs met een groene buik als ze uit het ei komen, na een jaar krijgen ze een groene rug met twee rijen witte vlekken of twee vlekkerige strepen aan beide zijden van de rug en een gele buik en groenige kop.

Voedsel
Het voedsel bestaat uit wat grotere prooien, grote sprinkhanen en krekels, maar ook vogel- en reptieleneieren en ook nestjonge kleine zoogdieren worden wel gegeten.

Voorkomen
De smaragdhagedis komt niet voor bij ons, maar wel in het Rijndal en in Frankrijk. Ze leven in zonnige, steenachtige en rijk begroeide gebieden. De eerste winterslaap stellen ze zo lang mogelijk uit, tot eind oktober zijn de jongen te vinden op jacht naar voedsel om een dikkere vetlaag aan te leggen. Na twee tot drie jaar zijn ze volwassen en krijgen ze de egaal groene kleur.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema