Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     


 

Snuitkever
(soort)
 (Curculionoidea)

 

Kenmerken
De snuitkever heeft een grote familie om zich heen die zich wereldwijd verspreid. In totaal zijn er meer dan 60.000 soorten bekend. De kleuren en grootte kunnen zeer gevarieerd zijn. De meeste, zoals ook de soort op de foto hebben een vrij lange kop voor een keversoort. Helaas zijn snuitkevers geen geliefde beestjes. Ze kunnen namelijk veel schade aanrichten aan planten. Gewassen die geteeld worden zijn vaak het slachtoffer van de vele vraat en daarom worden ze flink bestreden. In Nederland kennen we bijna  480 verschillende snuitkevers.
De larven van de snuitkevers lijken erg op de maden van vliegen. Ze leven hun leven voordat ze veranderen in het uiteindelijke stadium vooral tussen de wortels van planten.

Voorkomen
Snuitkevers komen bijna op de hele wereld voor. In Nederland zijn ze ook bijna overal te vinden. Enkele soorten die we in Nederland kennen zijn uitheems maar hebben zich inmiddels in Nederland gevestigd. Enkele daarvan worden als zeer schadelijk beschouwd en kunnen zich in korte tijd snel vermeerderen. Deze soorten zijn naar grote waarschijnlijkheid samen met groente en fruit meegekomen naar Nederland.

Voedsel
Het voedsel van de snuitkevers bestaat uit planten. In larvestadium bestaat het voornamelijk uit de wortels van planten.


 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema