Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 

Speerdistel
 (Cirsium vulgare)


Kenmerken
De speerdistel is een grote, hoge plant met een lengte tot 1,30 meter. De forse plant is bezaaid met scherpe bladdoorns en heeft van alle in Nederland voorkomende distels de beste bescherming. Ondanks de vele stekels is de speerdistel een dankbare plant voor allerlei insecten en vlinders dankzij de grote hoeveelheid nectar. Het is een tweejarige plant die pas in het tweede jaar gaat bloeien.
 
Bloemen
De niet te verwarren bloemen bestaan uit een groot aantal paarsroze langwerpige opgaande blaadjes De bloemen kunnen een diameter bereiken van zo'n 4 a 5 centimeter. Onder de bloei bevind zich het zogenaamde omwindsel die is samengesteld uit talloze blaadjes die eindigen in een stekel. Na de bloei vormt zich de witte bruine  zaden

Bladeren
De speerdistel ziet er niet echt uit als een plant om te plukken en op de vaas te zetten. Dit heeft alles te maken met de bladeren die zijn voorzien van gemene stevige stekels die erg effectief zijn. De rozet die zich in het begint vormt heeft veervormige bladeren die diep zijn ingesneden en aan alle uiteinden zijn voorzien van een stekel. De bladeren zijn aan de bovenkant ruw en aan de onderkant behaard. Verder naar boven toe hebben de bladeren dezelfde vorm tot onder de bloemknoppen.

Standplaats
De speerdistel groeit op alle gronden die redelijk voedselrijk zijn. De standplaats is zonnig.

Verspreiding
In Nederland is de speerdistel een algemene soort die vrijwel door het hele land voorkomt. Ook in BelgiŽ en het grootste deel van Europa (behalve het uiterste noorden) is de speerdistel een zeer algemeen voorkomende plant.

Rode Lijst

Deze soort staat niet op de Nederlandse rode lijst.
 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema