Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     












Spreeuw
(Sturnus vulgaris)


Kenmerken
De spreeuw is tegelijk een opvallende en onopvallende vogel. Opvallend om zijn verschillende kleuren die het verenpak in de zomer heeft en onopvallend omdat je eigenlijk niet omkijkt als je een spreeuw ziet.
De spreeuw is met zijn 22 cm lengte wat kleiner dan de merel. Ze zijn vaak te zien in grote groepen bij elkaar. In de winter zijn ze ook vaak te zien samen met kramsvogels.

Broedgedrag
Spreeuwen zijn holenbroeders. Ze bouwen hun vrij rommelige nest in holen in bomen of onder dakpannen. Het nest wordt gebouwd van hooi en stro. Om de binnenkant lekker zacht te maken voor de eitjes wordt het nest bekleed met mos, veertjes, blaadjes en als ze de kans krijgen wol en papier. Als het nest klaar is worden er 4 - 7  blauwgroene eieren gelegd. Soms zijn ze bedekt met roodbruine stippen. 

Voedsel
insecten, larve, wormen, vruchten, bessen

Trekgedrag
Standvogel. Spreeuwen vormen na de broedtijd soms enorme zwermen. Vaak foerageren ze in weilanden en overnachten in bomen.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema