Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     


 

Steekmug
 (Culex pipiens)

 

Kenmerken
De bekende steekmug kennen we maar al te goed. Wie is er niet een keer op jacht gegaan in de slaapkamer na het vreselijke gezoem in de oren. Ja, het is de beroemde mug. Opvallend is dat alleen de vrouwtje de vervelende eigenschappen bezitten. Zij zijn het, die zoemen en steken. Het bloed hebben ze namelijk nodig voor de ontwikkeling van de eitjes. Het zoemen is vooral bedoeld zodat de mannetje de vrouwtjes kunnen vinden in het donker. Over de hele wereld kennen we maar liefst duizenden soorten steekmuggen die deze eigenschappen hebben. De larve van de steekmug leeft hoofdzakelijk net onder het wateroppervlak.

Voorkomen
De steekmug komt bijna overal ter wereld voor. Ook in Nederland is de steekvlieg een zeer algemeen soort. Vooral in vochtige gebieden kunnen de aantal lopen in duizenden. Soms kunnen ze kleine wolken veroorzaken. Doordat het klimaat gemiddeld wat warmer wordt neemt het aantal niet meer toe.

Voedsel
Steekmuggen kunnen doormiddel van geur en warmte waarneming hun slachtoffer vinden. De geur die wij afgeven doormiddel van ademhaling en zweet pikken ze op, waarna de rest te raden is. De steekmug steekt met haar lange steeksnuit. De muggenbult die over blijft kan een behoorlijk tijd jeuken.
Het mannetje van de steekmug is een stuk minder vervelend en voedt zich met name met nectar en andere plantensappen. De larve voedt zich met plantaardig materiaal zoals algen.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema