Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     

vrouwtje

 

Steenrode heidelibel
 (Sympetrum vulgaturm)

 

Kenmerken
De steenrode heidelibel is een van de meest of misschien wel de meest voorkomende libelle van Nederland. Het is een vrij kleine libelle van zo'n 40 mm lang. Het vrouwtje is bijna geheel geel van kleur terwijl het mannetje veel roder is. De soort is makkelijk te verwarren met de bruinrode heidelibel. Allebei hebben ze namelijk zwarte poten met een gele streep. Om de twee soorten uit elkaar te halen kun je het best naar de kop kijken. De steenrode heidelibel heeft boven de snuit een zwarte streep (ook wel snor genoemd). Aan weerskanten loopt deze streep een eind naar beneden terwijl dat bij de bruinrode heidelibel niet het geval is. 

Voorkomen
Ze komen voor van midden juni tot midden oktober. Je kunt ze voornamelijk vinden langs stilstaand of zwakstromend water. Vooral bij water dat voedselrijk is. In Nederland en BelgiŽ is hij algemeen, vooral op de zandgronden.

Voortplanting
De levenscyclus van de steenrode heidelibel duurt net als bij de bruinrode heidelibel een jaar. De eitjes overwinteren na op het water afgezet te zijn. De larven leven op de bodem onder meer van muggenlarven.

Weetjes
Hij jaagt vanuit hoge punten op kleine insecten. Soms zijn deze libellen in grote aantallen tegelijk te vinden. 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema