Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       (Echte) Stijve Ogentroost
 (Euphrasia stricta)


Kenmerken
De stijve ogentroost behoort tot de helmkruidfamilie. Het is een 5 tot 25 cm hoog plantje en is eenjarig. De stengels vertakken vaak onder het midden. De naam dankt hij aan de stevige, onbehaarde opgerichte takken.

Bloemen

De bloemen bloeien van juni t/m oktober. Ze groeien vanuit de oksels van de bovenste bladeren. De bloemen zijn 6 tot 11 mm groot en twee lippig. Ze zijn wit of paarsachtig en blauwpaars generfd en hebben een geel hart. De bovenlip is korter dan de onderlip. Ze vormen doosvruchten die langwerpig zijn.

Bladeren
Het blad is glanzend, leerachtig. Ze staan recht tegenover elkaar en de bladranden zijn sterk gekarteld met aan beide zijden drie tot zes tanden.

Standplaats
Ze groeien op een zonnige, open plaats. Vaak op matig droge tot vochtige grond. De grondsoorten waar ze op groeien zijn zand, leem, zavel, mergel en veen).

Verspreiding
Je kunt ze aantreffen in Europa en SiberiŽ. In Noord-Amerika komen ze ook voor, maar zijn ze ingevoerd. In Nederland vrij algemeen in het oosten, noordoosten en midden van het land en in de duinen. Verder in Nederland zeldzaam. In BelgiŽ vrij algemeen tot vrij zeldzaam

Rode Lijst
Deze soort staat op de rode lijst als zeer sterk afgenomen in Nederland. In Vlaanderen als kwetsbaar. 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema